Vaikuttaako koronavirus Volvojen tuotantoon?

Sähköinen volvo latautumassa

Juuri viimeisten kuukausien aikana useat eri alan valmistajat, Volvo mukaan lukien ovat joutuneet tekemään suuria uhrauksia toiminnan jatkamisen kannalta. Etelä-Korea, Italia, Japani sekä Kiina ovat kaikista suurimpia kärsijöitä autoja valmistavista maista. Myös muut maat saavat osansa tästä kärsimyksestä, sillä vaikka autoja valmistetaan myös Kiinan ulkopuolella, on iso osa osista alkuperäisin Kiinassa tuotettuja.

Uusimpien tietojen mukaan noin 85% autoja valmistavista yhtiöistä uskoo siihen, että koronavirus tulee aiheuttamaan muutoksen vuoden 2020 tulokseen sekä myynnin määrään kaikkialla maailmassa. Peräti 78% autoja valmistavista yhtiöistä ei juuri nyt edes ole tarvittavaa määrää ihmisiä töissä autojen valmistusta varten. Tässäkin on kuitenkin hyvä muistaa se, että juuri nyt 80% autoja valmistavista yhtiöistä on enemmän tai vähemmän yhdistetty Kiinaan.

Myös Volvo on nykyään osa Kiinalaista Geely Global yhtiötä.

Saadaanko Volvojen osien saatavuus turvattua?

Yksi suurimmista autojen osia valmistavista keskittymistä on Kiinan Hubeissa. Tällä kyseisellä alueella tuotetaan juuri nyt osia yli 100 uniikin tehtaan toimesta. Nämä osat sitten pakataan ja myydään eteenpäin paikallisesti tai ympäri maailmaa. Kun suurin osa kiinasta sekä sen rahdista on ollut viimeisen kuukauden aikana jäissä, on myös osien toimitus ympäri maailmaa takkuillut hieman.

Volvon osalta toimintojen pitäisi kuitenkin jatkua suhteellisen normaalisti. Vaikka Volvo onkin siirtänyt osan toiminnastaan Aasiaan, on Volvon tehtaita silti sijoiteltu sopivasti ympäri Eurooppaa. Nämä tehtaat pystyvät varmasti alkaa tuottamaan juuri sellaisia osia, kuin Volvo tarvitsee. Myös laadun pitäisi olla vähintään yhtä laadukasta kuin Kiinasta tilatuilla osilla, ellei jopa parempaa.

Kiinan osalta osien toimitus pitäisi alkaa palautua normaaliin tulevien viikkojen aikana. Paikallisten ammattilaisten mukaan juuri nyt alueen 300 eri toimijasta alan parissa Hubein kunnassa noin 90% on valmiina jatkamaan toimintaa tulevan kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että 100% toimijoista pitäisi olla taas täydessä puhdissaan noin kahden kuukauden sisällä tästä päivästä.

Viivästyykö Volvon sähköauton julkaisu?

Volvo uhkaili kovasti viime syksynä julkaisevansa uuden auton jokaisena vuonna seuraavan viiden vuoden ajan. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että Volvon tulevat mallit saattavat viivästyä kuukausilla tai jopa vuosilla. Aikaisemmin vuoden 2019 puolella Volvo julkaisi ensimmäisen täysin sähköisen autonsa. Kyseistä autoa ei ainakaan vielä voi ostaa mistään, mutta sen tiedot sekä kuvat on julkaistu tässä artikkelissa.

Myös öljyn hinta saattaa vaikuttaa merkittävästi siihen paineeseen, joka Volvolla aikaisemmin oli sähköautoa kehittäessä. Juuri nyt öljy sattuu olemaan kysynnän laskun takia erittäin halpaa. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että Volvolla ei enää olekkaan niin kiire tuoda markkinoille täysin sähköisiä autoja, kun bensiinillä ja dieselillä ajaminen on juuri nyt käytännössä ilmaista kuluttajan kannalta.